Ahoj mohl by mi nekdo poradit s privolanim? Andymu je uz rok a jeden mesic doted mi vždy přisel na přivolani ale je to asi tak 3 tydny co jsme byli na cvicaku a on mi vzal drahu a zacal vsechno o cuchavat a od te doby nak blbne a nechce na přivolani prijit,
V tom pripade zober stopovačku a ked mu zakricis "ku mne" a ťa nepocuvne, hned potiahni stopovačku a "pritiahni" si ho k sebe..A odmen ho..takto to opakuj casto. Stopovacka pomohla aj mne.
_________________ OČO ZVIERAŤA MAJÚ SCHOPNOSŤ HOVORIŤ TÝM NAJKRÁSNEJŠÍM JAZYKOM NA SVETE !
Tohle je absolutní kravina, pes nereaguje na přivolání pravděpodobně z důvodu, že má pána málo rád a pán neni první po bohu... Stopavačkou se přivolání stejně jako elektrickým obojkem nespraví. Z pohledu psa: mám na krku, ano přijdu. Nemám na krku, trhni mi nohou. Základ je napravit porušené vztahy páníček a pejsek a upoutat jeho pozornost na sebe, jako vůdce smečky a nejlepšího kámoše. Na sílu se přinašeči nedělají, mají vrozenou vlastnost, že by pro pána udělali cokoli. Z toho těžím já a NIKDY !!! jsem něco podobného používat nemusel a NEBUDU !!!
S tou stopovačkou sa fakt môže stať to, že psík príde iba vtedy, ak na sebe cíti nejakú karabínku (na cvičáku už také prípady máme). Takéto prípady sa snažíme riešiť tým, že pri privolaní ukážeme psíkovi buď pamlsok alebo obľúbenú hračku, jednoducho niečo, na čo psík reaguje,čo má rád. Ukážeme ju, ak sa pozrie a ide preč, tak psovod cúva preč od psa. Keď príde, veľmi ho pochválime, odmeníme pamlskom alebo sa pohráme s hračkou. Privolačka je azda najťažšia vec a tých prípadov, kedy psík v puberte zrazu "ohluchne", je určite viac. A čo ja poznám, nie vždy je tam zlý vzťah medzi psíkom a psovodom. Treba skúšať.. Veľa šťastia!
mne sa vase nazory zdaju extremne, viacmenej suhlasim s Tomasom - psa treba na majitela naviazat, vytvorit si s nim dobry vztah, aby pes CHCEL prist, nie musel.
nezatracovala by som ani stopovacku (ako istenie, nie ako hlavny vycvikovy prostriedok), ale ani pamlsok ci hracku ako motivaciu (tak sa zas moze stat, ze nebudes mat nic a pes sa na teba vyprdne). zakladom je vztah psa a psovoda, hracka/pamlsok moze byt odmena, ale nie motivacia..
ja pouzivam aj obcasne skryvanie - v ramci hry, tak sucina vie, ze si ma musi strazit a obcas po mne pozerat.. nevyzadujem vsak stalu pozornost..
_________________ Gipsy Nisus *6.6.2005
---------------------------------------------------------------
Ktokolvek si moze mysliet, ze si nikto - tvoj pes vie, ze si stredobodom vesmiru. (Pam Brown)
Registrace: 18.4. 2006
Zaslal:
út září 23, 2008 1:15 pm
Nechce přijít ...
Pes nepřijde pokud nemá důvod.
Nejdříve mákni na tom, aby Tvůj pes měl důvod k Tobě běhat .. nejdříve ve chvílích, kdy nemá co dělat .. později i když je zaneprázdněn něčím, pro něj velice atraktivním .
Důvod k přiběhnutí je vzájemný vztah, hra, aport apod... ne uvázání na vodítko, či odchod domů, nebo ukončení nežádoucí činnosti
Druhá možnost je máknout na poslušnosti.
Ať zvolíš jednu , či druhou možnost .. vždy se to pozná ... jestli k Tobě pejsek letí, nebo se plazí.
Ideálem je možná kompromis - poslušnost opřená o dobrý kontakt - vůdce x pes .... jinými slovy, jdeme pracovat, či si hrát pes přiletí, odvolávám ho od "dobroty" přiběhne ... nepřiletí, ale také se nepřiplazí s ocasem pod břichem.
Výsledek stopovačky ... buď kašle na přivolání, když ji nemá na krku, nebo přijde protože si myslí, že musí ( trouba ) - je stejně vidět, že nejde s radostí ...
Až Ti bude někdo tvrdit, že mu pes přiběhne vždy jen "protože ho má rád" , tak se na něj mrkni, až ho bude odvolávat z nějaké bašty, nebo z fenky. Myslím, že v případech o kterých mluvíš, není třeba jen lásky, ale i autority a poslušnosti.
Pracuj na vztahu i poslušnosti ... kolikrát Tě pes bude mít raději i když Tě bude muset poslouchat ...
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
Zkousela jsem to na ten míček když jsme šli ven a přišel ke mě a skakal, tak jsem jeste zvedava jak to dopadne o vikendu na cvičaku jestli zase neveme dráhu.
Zaslal:
út září 23, 2008 6:34 pm
Andous napsal(a):
Zkousela jsem to na ten míček když jsme šli ven a přišel ke mě a skakal, tak jsem jeste zvedava jak to dopadne o vikendu na cvičaku jestli zase neveme dráhu.
To je jasné, že vezme ....
Zkus se zamyslet .... nemáš spolehlivé přivolání o samotě, a chceš ho zkoušet ve skupině ....
Nenič si psa na cvičáku .... kde se zkouší přivolání systémem pokus - chyba - vypustí se všichni a pak se volají a podobné nesmysly ... cvič psa o samotě, až to bude umět 100 % můžeš do skupiny ...
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
My to ale na cvicaku nedelame tak ze vsichni pustime psy a pak je privolame, on si nas bere po jednom. jako když jsme delali privolani tak prisel ale jednou ptoste bezel ke me a sradosti a prebehnul me a zacal najednou vsude cichat a pak jsem se dozvedela ze tam byl nekdo s haraci se fenou a druhej tejden mi vzal taky drahu jako nechapu proc kdyz mi vzdycky na to privolani prisel. a i kdyz jsem s nim byla na tabore a kolem bylo hafo psu tak taky prisel
Zaslal:
st září 24, 2008 6:34 pm
Ještě trošku k přivolání :
Vyštrachal jsem nějaká videíčka - jisté je to, že přivolání ( jen místo zvuků mámy fenky užiješ povelu a povzbuzení - zatleskání ) a následování dostalo každé štěndo do vínku od matky přírody ... nepřežilo by bez nich ..... jen my si obě dokážeme rychle pokazit !!
A co se tvému psovi stane, když nepřijde?
Mně ta moje potvora při společném cvičení (třeba na cvičáku) taky poslouchá hůř - myslím, že hlavní problém je v tom, že ze mě cítí míň sebedůvěry, než když ji cvičím sama. Možná je to váš případ... Možná si tvůj pes teď říká, "Ta panička je nějaká zmatená, ví vůbec co chce, myslí to fakt vážně, to přivolání?" Když z tebe necítí jistotu, těžko ho přesvědčíš, aby okamžitě přišel.
Nevolej ho, když si nejsi jistá, že přijde. Je nesmysl to zkoušet metodou pokus-omyl. (k tomu je pak dobrá ta stopovačka, aby něco neproved, když ho nemůžeš přivolat)
Udržuj ho v napětí, co bude: piškot? pomazlení? míček, cvičení... nebo jen pochvala...
A jinak já teda svoji psici potrestám, když nechce přijít (ona spíš tak očumuje, zdržuje, žere cestou trávu...). Poslední dobou mi naštěstí stačí pouze zařvat a rozběhnout se směrem k ní - a vzpamatuje se a přiběhne.
Tolik příspěvek začátečníka.
Já s přivoláním problémy nemám, asi pro to, že cvičím od malička a znovu zdůrazniji kontakt s páníčkem. Klidně si mojí fenu přeženu pro aport přes deset pejsků v řadě a nikoho si nevšimne.
Jiná věc je spravovat a napravovat pejsky, kteří nemají k páníčkovi vztah a s tím souvisí i poslušnost a jiné ....
Někdy si opravdu připadám, jako pneuservis. Lepení psích duší, když pán dokázal z přinašeče udělat odnašeče a úprkáře.
Můj názor je ten, že rozvílet vrozené vlohy u retrievrů je třeba. Ale nutit je k tomu co jim nepřísluší a nepatří volovina.
"[quote="Tomas"]Já s přivoláním problémy nemám, asi pro to, že cvičím od malička a znovu zdůrazniji kontakt s páníčkem. Klidně si mojí fenu přeženu pro aport přes deset pejsků v řadě a nikoho si nevšimne.
Jiná věc je spravovat a napravovat pejsky, kteří nemají k páníčkovi vztah a s tím souvisí i poslušnost a jiné ...."
...souhlasím, ale málokdo tohle ví, když si pořizuje svého prvního psa. Malokoho napadne se napřed podívat třeba sem na fórum a vše si pěkně dopředu naštudovat. Pak se to řeší, až když je problém. Ale tím, že napíšeš, že se něco udělalo blbě, už člověku s ročním nedocvičeným psem moc nepomůžeš.
Bohužel nechci a nebudu pracovat jako pneuservis, lepení psích duší a napravování "škod" co i nevědomě páníček na pejskovi napáchal, ač by to bylo možná finančně zajímavé. ANO i s takovými psi se na tréninku setkávám, ale zásadní myšlenka mi stále uniká !!!!!!!!
Proč z přinašeče kdosi vyrábí odnašeče a když už neví co a jak dál přijde na trénink a očekává zázrak ???
Ideální je začít s prckem a poslouchad rady starších a nevymýšlet nadstandartní věci, poznat, naučit se, udělat výsledky a potom pomáhat ostasním.
Nikoho, kromě tří osob v Evropě se nestraním a pokud chcete s výcvikem pomoct, cvičíme v Č.B skoro každou sobotu a v neděli dopo. Stačí se jen domluvit. ladradorfanatic@centrum.cz Nejdůležitější je dát si jasný CÍL, čeho by jsme jako tým já a pes chtěli dosáhnout.
Zobrazit následující téma Zobrazit předchozí téma Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.