Byla jsem tuto sobotu a neděli na ZPR ve Zlíně.Jedním slovem nádhera - atmosféra,lidi,rozhodčí....sice jsme vypadli až v neděli na předposlední disciplíně,ale ty dva dny prožít - to byla nádhera. Přirovnala bych Pablíka k novému trabantíku ,kterého jsem přivezla na okruh závodních aut typu mercedes,BMW a audi.Držel se v těsném závěsu za svištícíma naleštěnýma šampionama,občas i někoho předjel,ale postupem času mu ubývaly síly,slábnul a dokonce se přestal zajímat o fenky.....posléze i o aport! Moc děkuji Tomášovi Ordáňovi který to organizoval - moc se mu to povedlo.......Hanka a Pablo
PS: sice jsme vypadli,ale rozhodčí nám dali pohár za statečnost!(zda Pablíkovi nebo mě to nevím)
Já se také připojuji k ZPR, protože jsme tam s Genny taky byli a dopadli jsme stejně jako Pablo. Na třetí disciplíně jsme obdrželi 0 a tak pro nás zkoušky skončily. Neudělali jsme naši silnou disciplínu - dohledávku kachny v rákosí - Genny mi z rákosí nosila zdechlé kapry! Kachnu mi donesla až po časovém limitu. Musel jsem se opravdu smát, když jsem ji poprvé uviděl, jak mi nese kapra - no vysvětloval jsem jí, že nejsme na rybách, ale donesla mi dalšího. Nikdy předtím mi Genny kapra nedonesla, no asi si říkala - blíží se vánoce, tak musím páníčkovi udělat radost....
Bereme to sportovně, zadaří se třeba někde jinde.
K těmto zkouškám musím napsat, že byly velmi dobře zorganizovány, rozhodčí byli velmi přísní a jen pro zajímavost - vůdce nesměl vůbec na psa šahat, pokud na něj šáhl - okamžitě šla známka o stupeň dolů.
U handlingu vždy musel vůdce říct pro který aport půjde pes první, pokud vzal pes aport druhý - známka z ovladatelnosti šla také o stupeň dolů.
Už při nástupu nám rozhodčí jasně řekli - jste na mezinárodních zkouškách, budeme spravedliví ale přísní - a tak tomu bylo po celé dva dny.
Hanku i Pabla moc chválím, chyběl jim jen kousek k dokončení zkoušek. Oba byli šikovní a je vidět že se Hanka Pablovi věnuje. Každá zkouška je pro vůdce i psa obrovská zkušenost a ikdyž se nezadaří, vždycky si každý ze zkoušek něco odveze.
Genny mi z rákosí nosila zdechlé kapry! Kachnu mi donesla až po časovém limitu. Musel jsem se opravdu smát, když jsem ji poprvé uviděl, jak mi nese kapra - no vysvětloval jsem jí, že nejsme na rybách, ale donesla mi dalšího.
mně v červnu na LZ pes přinesl místo bažanta klacíček, ale Genny je teda vtipnější
Ještě se zeptám k tomu šahání. nesmělo se na psa šahat při vysílání - vydávání povelu, nebo celé zkoušky??? myslím jako, když bych třeba po úspěšně splnění disciplíně psa poplácala a pochválila...
sorry jestli se ptám jako blb, ale mám ráda přesné info
Jinak u toho handlingu to už se tak dělá několik let, (že musíš říct který kus přinese první) aspoň co já jsem zažila...
Při každé disciplíně - při vysílání psa, vydávání povelů, odevzdávání kusů zvěře apod. Např. u handlingu když ti pes předsedl nebo proti tobě ve stoje předal první kus a ještě měl jít pes pro druhý kus, nesměl na psa vůdce šáhnout, tzn. pes se musel otočit sám např. s povelem k noze a poté ho vůdce vyslal pro druhý kus. Mnoho vůdců je zvyklých po přinesení prvního kusu na handlingu psa otočit a poslat pro druhý kus, ale za to by byla známka dolů.
Nepíšu to jako novinku, já tyto věci znám ze zkoušek, ale píšu to jako zajímavost pro řadu vůdců, kteří na vrcholných zkouškách nebyli a aby cvičili dané disciplíny bez ručního opravování psa při vysílání pro aport, dohledávky apod.
Ještě k handlingu - Ve zkušebním řádu pokud se nepletu není napsáno, že pes musí donést první kus od tyče, kterou první vybere vůdce. Nicméně je logické, že je to takhle správně, potom tomu můžeme opravdu říkat handling - protože psa navádí vůdce a vůdce musí psa navést na tyč, kterou vybral a ne, aby si pes šel jak ho to napadne, nebo jak mu foukne vítr. Na zkouškách jsem zažil obě varianty, kdy se nemuselo sdělovat pro který kus půjde pes první, ale samozřejmě převahovala varianta s předem vybraným.
Hodně tvrdě se posuzovala i ovladatelnost - např. když vůdce dal povel dopředu - pes musel jít od vůdce dopředu, pokud pes šel do strany - známka šla o stupeň dolů. Na této disciplíně bylo vidět, kdo má perfektně zvládnutou ovladatelnost, nebo cvičí na WT.
My jsme obdrželi z handlingu 4, ale bylo nám to k ničemu. Kapři byli fajn
Tady se nám vyplatilo, že je Pablo kancelářský pes.Kapra v životě neviděl!Ale tato disciplína - rákosí - bylo fakt záludné a těžké.Sama nevím proč nedonesl kapra z vody a místo toho šel do rákosí - čas 1,37.To mě fakt mooooc potěšil.Pak jsem jela celé odpoledne na vlně euforie a bác ho.Nechtěl,nešel ,nenašel,nedonesl. Hanka
Zobrazit následující téma Zobrazit předchozí téma Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.