Registrace: 6.1. 2006
Zaslal:
ne leden 08, 2006 12:35 am
ahoj , zajimalo by me, jake tresty pouzivate.bylo mi receno, ze jsem na psa moc mekka.je pravda, ze pri dnesni prochazce jsem chvilema nevedela co delat.zkousela jsem odlozeni a pes zacal kolem me behat jako silenec.udelal par velkych kolecek kolem me.nezdalo se mi, ze by se se mnou chtel honit.proste bezhlave lital kolem, jestli to mela byt hra .... .na privolani se za chvili zklidnil a prisel, ale odlozeni za rohem se mi proste nepovedlo, pricemz drive ho uz zvladal.presla jsem na jednodussi cvik, kdy jsem se mu neschovala, to provedl spravne.je mu pres 8 mesicu, asi na nej leze puberta, ale co s tim a jak na nej????snad mi nekdo poradi, dnes jsem z toho byla dost zmatena.diky
Registrace: 10.10. 2005
Zaslal:
út leden 10, 2006 3:11 pm
Já nejsem žádný odborník, ale myslím, že v 8 měsících je právě v té pubertě a proto takhle lumpačí. Jinak odložení je dost těžký cvik. Anne je rok a půl, chodíme na cvičák a zvládne odložení jen v sedě, v leže nám to pořád nejde.
Jinak si myslím, že je důležité, pokud dáš nějaký povel, trvat na jeho splnění, i kdyby to mělo trvat kdoví jak dlouho. Pokud to tak děláte nemyslím, že bys byla moc měkká, jak píšeš.....
Registrace: 6.1. 2006
Zaslal:
út leden 10, 2006 7:58 pm
dusledna jsem, aspon se o to tedy svedomite snazim.ptala jsem se na cvicaku co s tim, kdyz zase zacne takhle blaznit a mam ho nechat a vubec si ho nevsimat, jit dal a pockat az on sam za mnou prijde a bude se dozadovat pozornosti.no jo, ta puberta.jinak dneska byl jak beranek, poslouchal krasne a to jsem byla na prochazce s kamoskou a jejim psem.uplne jsem koukala.zadny vystrely, zadny predvadeni a blazneni.dik za odpoved
My máme 9ti měsíční fenku a asi je v pubertě,protože si občas dělá co chce i přes naše napomínání.Máte již někdo zkušenosti s prvním háráním.Kromě toho,že naše holčička v současné době moc neposlouchá,je i středem zájmu ostatních psů,a tak čekáme jestli už to hárání brzy přijde.Mimochodem za pamlsek je ochotná udělat cokoliv....................Díky.Zuza a Sunny
Ahoj,
Dennynka poprvé hárala v roce a půl. Byla trošičku opožděná .
Ale proběhlo to relativně v klidu. Doma měla hárací kalhotky ( troje ).
A venku jsem se snažila vyhýbat fregventovaným místům a měla jí na vodítku. Trvalo to cca 3 týdny.
pindruzka: Přesně to s tím lítáním dělá Ketty. Prostě jak kdyby jí hráblo. Blbý je, že když jsem na procházce ještě s naším jezevčíkem Beníkem, tak ona do něj při tom lítání doráží. Už jsem ale přišla na trik, aby přestala. Zavolám na ni hledej To se pak začne rozhlížet a běží hledat Hodim ji třeba kuličku nebo klacek. S tím odložením jste určitě na správné cestě. Nezapomeň že vše nejde hned. Kromě toho ta puberta... S Ketty jsem zkoušela odložení venku. To moc nevydrží. Za chvíli se zvedne a popojde. Ale doma, to můžu klidně i do vedlejší místnosti a vyrží ležet. Takže teď venku trénujeme odložení jen na pár kroků. To vydrží. Postupně budu mezeru zvětšovat a pak by měla zvládnout i ten roh, doufám U vás to bude určitě taky dobrý. Jen se na to musí postupně.
Ještě jsem chtěla napsat k těm trestům.... Určitě všichni znáte trest vytahání za kůži za krkem. Na to pozor. Používala jsem ho, když Ketty byla zlá na našeho jezevčíka nebo neposlechla a místo toho lítala jak blázen a ona na mě pak po čase začala štěkat a vrčet... Pak jsem se dočetla, že tento trest se dá aplikovat jen na štěně, pak to pes bere jako agresi!!!!! Je pravda, že od té doby, co to nepoužívám už na mě nevrčí. Když nechce provést nějaký cvik, třeba lehni, tak jí "kousnu" do nosu. Samozřejmě rukou Když začne lítat a dorážet, tak udělám něco co nečeká (třeba ten povel hledej nebo začnu utíkat....) Nevim jestli je to správný postup, ale u nás zabírá. Taky ji občas nechám běhat s připnutým vodítkem. To je úplně nejlepší, když začne bláznit, tak ho přišlápnu a přitáhnu si ji.
Ketty hárala poprvé v sedmi měsících, takže dost brzo. Je pravda, že už asi měsíc předtím než začala hárat ji očuchávali pejskové a taky často učůrávala při procházkách.
Včera začala hárat podruhé, ve 13 měsících. To už jsem čekala, protože přesně jako poprvé, už zhruba měsíc předem ji začali pejskové očuchávat.
Mám takový problém, když Pikaso provede něco co nemá - např. přiběhne k někomu a skočí na něj, uteče za pejskem, i když křičím ke mně - běžím k němu a chci ho potrestat. On ale moc dobře ví, že se zlobím a začne né přímo zdrhat, ale uhýbat se mi, abych ho nechytla. Jak ho mám potrestat, když ho nechytím?? Když dám k noze nebo ke mně a on přijde, tak už ho přece nemůžu trestat. Včera skočil na paní, já tam doběhla, on kolem mně začal skákat, dala jsem mu sedni, chytla ho a seřvala, lámu si hlavu s tím, jestli to bylo dobře - splnil přece povel sedi
Někdo radí dát povel, po kterém přijde pokárání, třeba pocem, místo ke mně, ale myslím, že by ke mně prostě nepřišel, kdyby věděl, že po "POCEM" přijde pokárání.
Hele tyhle otázky asi řešíme každou chvíli všichni, jak reagovat, každá situace je jiná. Podle mě by nikdy neměl dostat, když poslechne. Já to řeším tak, v okamžiku kdy se chystá zdrhnout, nebo se hrne k někomu podívat co má v tašce/ lepší případ/ v kapse/ horší případ/, v tu dobu nevolám ke mě, stejně nechce slyšet, je příliš zaujatý novou činností, ale nesmíš- a jdu si pro něj, když nic neprovede a začne se vracet- pochválím že je šikula, když od zmíněné neplechy popoběhne a dělá vše pro to, abych ho nedošla, raději nic nevolám a když přijde - a on přijde,beze slova ho připnu na vodítko a musí šlapat vedle nohy- maximálně s komentářem, jo kamaráde, kdo neumí poslouchat, musí na šňůru. Já sama nevím zda je vše dobře, ale nám to tak funguje.To ale neznamená, že jednou za čas zas něco neprovede...protože je strrrašně zvědavý!!!!
Jo a když se k němu s křikem hrneš, já si myslím, že to není moc dobře, aby okolo tebe skákal a nebo pozdrhával. On už ví, že když bude chtít, tak ti uteče,když nebude chtít, tak se nenechá chytit- měl by přijít on k tobě... To víš Pikásek to zkouší a nyní např. už ví, že je rychlejší než ty!!
Já jsem s Mailem moc problémů neměla. Ale asi dvakrát taky na mě zkusil "létající raketu". U nás pomohlo, že jsem po něm hodila co jsem měla po ruce - balonek, klíče ... Jde o to hlavně ho netrefit
Zakřičela jsem na něho ostré NE a když nereagoval hodila jsem to. On najednou zpozorněl a já co nejmilejším hlasem na něho "KE MNĚ" a on se mohl zbláznit jenom aby mne mohl poslechnout . Já veškerý výcvik zakládám na intonaci hlasu. Vůbec na něho nekřičím, takže když něco udělá špatně, ALE POZOR musím vědět, že ten cvik opravdu umí, tak na něho zařvu ale jakmile se opraví, rozplývám se na něho jak nějaký blázen. Asi to nemůže platit na každého pejska, ale my jsme s tímto postupem udělali spoustu pokroků a úspěšně složených zkoušek.
Pokud ale nemá pejsek upevněný povel KE MNĚ a běží za druhým pejskem tak bych rozhodně tento povel nepoužívala, když vím, že mne stejně neposlechne. V tom je taky ten fígl. Povely u štěňátek používat jen tehdy pokud vím, že ten povel opravdu udělá.
Hele tyhle otázky asi řešíme každou chvíli všichni, jak reagovat, každá situace je jiná. Podle mě by nikdy neměl dostat, když poslechne. Já to řeším tak, v okamžiku kdy se chystá zdrhnout, nebo se hrne k někomu podívat co má v tašce/ lepší případ/ v kapse/ horší případ/, v tu dobu nevolám ke mě, stejně nechce slyšet, je příliš zaujatý novou činností, ale nesmíš- a jdu si pro něj, když nic neprovede a začne se vracet- pochválím že je šikula, když od zmíněné neplechy popoběhne a dělá vše pro to, abych ho nedošla, raději nic nevolám a když přijde - a on přijde,beze slova ho připnu na vodítko a musí šlapat vedle nohy- maximálně s komentářem, jo kamaráde, kdo neumí poslouchat, musí na šňůru. Já sama nevím zda je vše dobře, ale nám to tak funguje.To ale neznamená, že jednou za čas zas něco neprovede...protože je strrrašně zvědavý!!!!
Já taky už zjistila, že nemá v těchto chvílích smysl křičet "ke mně", křičím "nesmíš", ale když vidím, že po někom skáče, musím tam doběhnout, případně se omluvit Ano většinou pomůže když začnu od něj odcházet, přiběhně sám, já ale právě před těmi postiženými nechci vypadat, jako že je mně jedno, co můj puberťák dělá.
Za rady děkuju, poučím se z nich a zkusím přestat vyšilovat, když něco provede a řešit to s klidem
Registrace: 29.3. 2006
Zaslal:
út leden 30, 2007 12:32 pm
Myslím,že to tady jednou popisoval alan.......když si pro psa musíme dojít,pokud uteče,neseřvávat ho za to,ale bez komentáře připnout na vodítko,odvést zpátky na místo,odkud jsme dali povel Ke mě! a tam mu to připomenout a pochválit.
Taky jsem Andyho vždycky sjela,jenom co jsem ho chytla,ale teď to zkouším takhle. Dá to pravda spoustu práce se sebeovládáním,protože někdy mám fakt chuť ho zabít.radši jsem neustále v pozoru a snažím se předvídat a být o "krok" před ním. Pak se tolik nenaběhám a nemusím poslouchat blbý řeči.
Myslím,že to tady jednou popisoval alan.......když si pro psa musíme dojít,pokud uteče,neseřvávat ho za to,ale bez komentáře připnout na vodítko,odvést zpátky na místo,odkud jsme dali povel Ke mě! a tam mu to připomenout a pochválit.
Taky jsem Andyho vždycky sjela,jenom co jsem ho chytla,ale teď to zkouším takhle. Dá to pravda spoustu práce se sebeovládáním,protože někdy mám fakt chuť ho zabít.radši jsem neustále v pozoru a snažím se předvídat a být o "krok" před ním. Pak se tolik nenaběhám a nemusím poslouchat blbý řeči.
To jsem četla, jenže já ho právě mám problém chytit....Taky se snažím předvídat, ale na voďáku ho chci mít co nejmíň a říkám si, že nějak se dobrému chování navolno naučit musí. Takže přiznávám, že občas to prubnu a když vidím někoho, třeba hodně mladé lidi ve sportovním, nechám ho dělat, co umí a pak následuje buď pochvala nebo trest.
Jasně, my máme tendenci, když chceme zdůraznit povel, že začneme zvyšovat hlas. Já to dělala taky až mi jednou známý řekl- co na něj ječíš, on slyší líp než ty!!! neječ, takže jsem se naučila dokonce spíš ztišit, ale skoro to zavrčím.A pak když se opravdu zaujme nějakou hrou nebo sváděním fenečky, raději si beze slova pro něj zajdu ,abych si nekazila před ním reputaci přivoláním na které nebude reagovat a bude si myslet , že to jde....... nebo že se to smí.Pak si ho chytím, připnu a mám čas i na omluvy.pokud to situace vyžaduje. Však i to můžeš případným postiženým vysvětlit, že ho musíš chytit, případně hned potrestat a pak se omlouvat, já to prostě těm lidem sdělovala při cestě ke psovi.A my sami nesmíme začít jančit, aby si pes nemyslel, že ta krásná honička na závěr je hra. Správný je názor - předvídat, už když tušíme co by se mohlo stát vyjasnit psovi co dovolíte, dám mu ruku na kohoutek a oznámím, nesmíš tam, tam je miminko, když přejdem v klidu ,pochválím...
S tím předvídáním je to pravda. Já teď mám v poslední době taky vlasntě problém Mailík mi zdrhá za psama . Když je zahlídnu dřív než on, tak mu řeknu K NOZE a jde klidně bez vodítka kolem psa, pak mu řeknu VOLNO a on ví, že se nesmí za psem vracet. Když psa nezahlídnu dřív než on, tak většinou zareaguje na povel STŮJ, ale někdy se mi stane, že nereaguje vůbec na nic. V tu chvíli bych ho opravdu zaškrtila Já vím, že se jde jen za pesanem podívat, jestli to není náhodou potenciální nevěsta či si někdo nechce hrát a vrátí se. Jenže ne každý pes je nalazený na jeho notu a já mám strach, že mi ho někdo sežere. Zrovna nedávno se rozeběhl za TOSA INU a kdyby tu fenku panička dostatečně nedržela, tak mám po Mailovi a ten trouba co udělá. Fenka na něho vrčí div neochrapne a on na ni nechápavě hledí. Kdyby alespoň zdrhl než já tam za ním doběhnu. Většinou jsem mu zakroutila uchem, ale taky jednou to schytl vodítkem. Vím, že je to nevýchovné, ale já jsem se o něho tak bála, že jsem se prostě neudržela . Teď zas seká latinu. Klidně je 2 měsíce naprosto vzorný, pak si už říkám, že to máme zmáknuté a on mě zanedlouho vyvede z omylu
Situace, kterou popisuješ, taky znám. Sam mi nedávno zdrhal za pejsanem, se kterým šla panička na vodítku. Na můj povel KE MNĚ a píšťalku zareagoval, zastavil se, otočil ke mně a PŘIBĚHL !!! Byla jsme neskutečně pyšná, jakého to mám poslušného pejska.
Pak jsem čekala, než dotyčný pejsek s paničkou odejdou dál a v domnění, že přeci takovou dálku (cca 200 m) už Sam nebude za nima utíkat, jsem mu dala volno. Jenže milý Sam to pochopil tak, že už za pejsanem může utíkat a samozřejmě se za ním rozběhnul... Marně jsem volala, tentokrát už mně "neslyšel". Tak jsem si pro něj musela dojít a omluvit se (Naštěstí slečna, co venčila toho pejska, to pochopila).
Samozřejmě, že chyba byla na mé straně, měla jsem to předvídat a Sama něčím zaujmout, aby o pejsana ztratil zájem. Příště snad budu pohotovější.
Chtěla bych se zeptat, jaké formy trestů používáte, když vás neposlechne.A myslím tím ten případ, že začne utíkat pryč, vy dáte k noze,on se zastaví,otočí,koukne na vás s pohledem duševně nemocného a přes vaše ťuťu ňuňu volání a slibování se otočí a utíká dál pryč.A vy ho dostihnete.Jaký trest má přijít. Zkoušela jsem intonaci, domluvu,vrčení, ticho,několika hodinové nebavení se sním..a nic...
_________________ Mája+Lukáš+Ronny čerstvých 9 měsíců
Zobrazit následující téma Zobrazit předchozí téma Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.