Registrace: 1.1. 1970
Zaslal:
ne červenec 29, 2007 9:51 pm
Hezký den!
Z WT Zahradiště jsem se vrátila s otázkou, která mě docela trápí, ale jak to tu chvilku nefungovalo, tak jsem na ni trochu pozapoměla
Sledovali jsme práci pejsků z třídy L a nastala tam situace, kterou vážně nevím, jak psa naučit...Nepamatuji si to už úplně přesně, tak doufám, že to vysvětlím pochopitelně a moc nepopletu.
Takže šel se walk up....nevím teď jestli se zastavuje před a nebo po odhození dumy, ale to je jedno...popíšu to jako by se stálo hned.
Hazeči a soutěžící tvořili jakýsi obdelník, kdy psi s vůdci byli jednou stranou pomyslného obdélníku a vpředu před nimi byl v každém "rohu" jeden hazeč. První hazeč byl na té samé louce co psi, druhý na louce vedlejší oddělené příkopem.
První hazeč odhodil dummy, poté odhodil i druhý hazeč na tu louku, na které byl. První pes šel ten, co byl na úhlopříčce s druhým hazečem a šel pro druhý odhozený dummy přes příkop. Při cestě zpět byl do blízkosti vracejícího se psa odhozen další "rušivý" dummy třetím hazečem, tento 3. dummy tak ležel mezi psy a prvním odhozenným dummy (uvnitř pomyslného obdélníku). Potom co první pes odevzdal dummy, šel na řadu pes z druhého konce řady, tedy pes na úhlopříčce s prvním hazečem a ten byl poslán pro první odhozený dummy! (doufám, že jsem to popsala jasně)
Tak a můj dotaz - jedné fence se stalo, že byla vyslána vůdkyní pro první odhozený dummy(tedy byla druhá na řadě), ale přesně v cestě ji ležel dříve (pro prvního psa) odhozený rušivý dummy - byl to první aport, který potkala a tak ho vzala a donesla. Vůdkyně ho převzala a vyslala ji znovu a ona přinesla první odhozený dummy, pro který byla vyslána původně...tato fenka vypadla, protože přinesla jiný dummy než pro který byla poslána.
Vůdkyni to dost překvapilo a mě taky. a můj dotaz zní jaké je srávné řešení, tedy jak pes pozná pokud mu přesně v cestě leží aport, že ho má minout a běžet až pro ten druhý? Napadá mě jedině, že by bral jen ty u kterých mu připískám, ale to je kravina protože mu přece nebudu pískat nad každým aportem?
Registrace: 18.4. 2006
Zaslal:
ne červenec 29, 2007 10:23 pm
Kravina to moc nebude, protože jsem viděl na nějakém instruktážním dvd , jak pes musí projít řadou dummy až pro nějaký co leží za tou řadou třeba 10 m - o tom, které dummy vezme rozhoduje vůdce.
Používali se u toho povely BACK a NO. Aby věděl, že ten co míjí nemá brát a pokračovat dál.
Ti co si nevěří to řeší dost oklikou - vyšlou šikmo jinam(doleva) - STOP CONTROL - změna směru OVER(doprava) - a pes vlastně dummy nepotká - ale to je vyšší dívčí - obě varianty ....
Právě jsme to kdesi řešili - ve srovnání s loveckou praxí - i tam to má jasné výhody, nedonese Ti prvního nehybného bažanta, ale poběží proto vzadu křídlovaného - co hopsá pryč do houští.
Je to jen teorie - k praxi máme moc daleko...
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
Zaslal:
ne červenec 29, 2007 11:02 pm
Zajímavá řešení, mě by asi víc vyhovovalo to druhé - poslat psa oklikou. jinak tou kravinou jsem nemyslela ten úkol, ale řešit to připískáváním,které mě napadlo Význam pro loveckou praxi jsem si domyslela jen jsem právě nevěděla jak toho docílit.
Taková úloha je opravdu hodně složitá a řešit se dá tak jak píše Martin ale zatím u našich pejsků bych se tím nezabýval. Stop control se cvičí trochu jinak, než sedni a nedělej nic. Opatrně. Už si pár lidí takhle zkazilo psa.
Jinak, rozhodčí je pánem na hřišti a má vždy pravdu i když si i já myslým, že na "L" je tohle dost hustý.
Zaslal:
po červenec 30, 2007 11:04 am
Jak se říká - ony ty zkoušky jsou hodně o štěstí a o tom kam co kterému pejskovi padne a tahle dvojice měla prostě docela smůlu, protože ji ležel rušivý dummy přímo v dráze.....
Jinak jsem byla docela paf jak propastný rozdíl mezi E a L je a budu se opravdu hooodně snažit být v E, co nejdéle to půjde, protože na L si myslím jen tak mít nebudeme
Ale musím říct, že pan Sieber mi jako rozhodčí přišel vážně skvělej a dělat zkoušky u něj se mi moc líbilo. Hlavně oceňuji to, že každému vysvětlí kolik bodů mu za co dává a proč a to je na zkouškách to nejpřínosnější - když si tejden po zkoušce přečtu že mám tolik a tolik bodů a nevím proč tak už je to většinou takové nanic...
Ahoj všichni,
nějak mi nedalo, abych se k tomuto problému, protože to trochu jako problém vidím, nevyjádřil. WT jsou hlavně o tom, že pejsci mají shodné úlohy i jejich obtížnost, asi nějaký ten metr nehraje roli, ale!!! Měli ostatní pejsci při Walk up také svádivý aport na cestě k požadovanému aportu. Pokud ano, bylo vše v pořádku a vypadl pejsek který nepřinesl ten správný aport. Pokud ne, a byla to pouze náhoda, že svádivý aport ležel v dráze běhu pro správný aport, mělo to být dle mého názoru posouzeno jako splněný úkol. I když požadovaný aport byl přinesen jako druhý. Nesmí se zaměňovat nějaký neškodný úlet házeče s tím , kdy dummy dopadne tak, že změní úplně smysl nebo obtížnost úlohy. To by měl rozhodčí rozeznat a dle toho hodnotit nebo úlohu opakovat.
Zaslal:
st srpen 01, 2007 10:41 pm
Jsem na 99% přesvědčena, že tu smůlu měla jen tato jedna fenka a jen ona měla svádivý aport PŘÍMO v dráze...rozhodčí na protesty vůdkyně argumentovali tím, že svádivé aporty tam leželi všem a byly sbírány až za soutěžícími, ale hazeč je neházel pokaždé na úplně stejné místo stejně tak i dummy pro který se šlo nebyl pokaždé 100% ve stejném místě....
Neřešte prosím rozhodčí MAJÍ VŽDY PRAVDU. Cvičte svoje pejsky i na podobné situace, které mohou nastat. V pondělí po Křivonosce jsem právě Martinovi v praxi předváděl se svojí fenkou jak na to a zvládala. Pokud ale nebudete trénovat od podlahy pravděpodobně se výsledku nebočkáte. Co ta na to Supermartine??? A ostatní.
Registrace: 18.4. 2006
Zaslal:
pá srpen 17, 2007 9:22 pm
Tomas napsal(a):
Neřešte prosím rozhodčí MAJÍ VŽDY PRAVDU. Cvičte svoje pejsky i na podobné situace, které mohou nastat. V pondělí po Křivonosce jsem právě Martinovi v praxi předváděl se svojí fenkou jak na to a zvládala. Pokud ale nebudete trénovat od podlahy pravděpodobně se výsledku nebočkáte. Co ta na to Supermartine??? A ostatní.
Ahojky, krásně si mě připoměl, že Ti mám dost poděkovat za individuálku a pak práci ve dvou s Čibinkou v neděli a pondělí. Myslím, že to byl pěknej kousek pokroku.
Konkurence mi pro Pendu v Brně dost chybí.
Není nad to zkoušet nejlákavější a nejvyhrocenější situace s fenkou, která nic nepokazí !!!
Ad dumíky v cestě - lehce písnu jen to, že si jich tam Tomáš hodí kolik chce, nebo nechá hodit, a Čibi nosí jen ty které může.
Takže se i obsluha restaurace šla dívat, jak se bere první , čtvrtý , nebo šestý dummík v řadě ... nebo jak se letí pro dumíka přes dva chodníky, dětské hřiště, živé ploty - takto utvrzený BACK na 100 m jsem ještě nikde neviděl.
Natáčet jsem to měl zákaz, aby to prý nikdo nezkoušel.
Co dodat, máme co dohánět. Určitě to není ale úkol pro příští tréning, nejdříve to chce solidní, solidní základy.
Zkoušet STOP KONTROL u dummíků a ukazovat, který chci, když jsou po 2 m za sebou, je práce už pro opravdu vyspělé psisko a zkušeného vůdce.
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
Samozřejmě, že Supermartin trochu přeháněl. Ale jasná věc je: připravit si pejska tak aby v příslušné výkonostní kategorii uměl a měl na výkon o půl třídy výše. To se netýka třídy "E" která je chápána spíš jako přípravka na WT, nebo chce-li podívejte se na ostatní. A třídy "S", kde již možné vše.
Já už s pejsky sportuju, nutných výsledků na lov. zk mám relativně dost a čím dál víc mě baví WT právě pro všelijaké "záludnosti" které si rozhodčí vymyslí.
Je to jasný, jak praví jeden z mých kamarádů který se zabývá WT a jeho psi předvádějí v praxi extra výkony: TRÉNINK, TRÉNINK,TRÉNINK - TOP!
Naposledy upravil Tomas dne so srpen 18, 2007 2:46 pm, celkově upraveno 1 krát.
Jasná věc a mělo by tomu tak být, dobrý rozhodčí by měl postavi úlohy tak aby pokudmožno maximálně omezil vliv náhod. Ale ruku na srdce, žádný házeč se několikrát po sobě netrefí přesně na to samé místo. Jen jsem chtěl říct, že je dobré být i na takové věci připraven.
Zrovna mě napadlo přirovnání: Půjdeš s holkou do kina na premiéru. A nevíš co vás čeká. Koupíš lístky a film se ti nebude líbit. Budeš kritizovat režii? Doma tě holka podrbe "za uchem" a zítra si nevzpomeneš jak byl ten film blbej a kdo v něm vůbec hrál.
No a co? Věřte, že další bude lepší. A WT je Nekritizujme rozhodčí, na WT ktří NEODVEDLI JEDINÉHO RETRIEVERA.
Jak kdo chce ale já rozhodně na reprízu chodit nebudu. Proto si vážím rozhodčích, kterí mají cit a zkušenosti a informace.
Od takových budu rád slušně vyhozen, možná už na mistráku.
Zobrazit následující téma Zobrazit předchozí téma Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.