labrador-web.net golden-retriever-web.net
VyhledatTémataOdkazyFórumVaše nastavení
labrador - web - labrador retriever - vše o tomto plemeni !

nakupzdomu.cz nakupzdomu.cz

Zkuste to u nás : Zkuste to u nás :
Krmiva všech značek nejlevněji

domluva jistá :
info@nakupzdomu.cz

Inzerce Inzerce

Navigace Navigace
· Domů
· Archív článků
· Deníčky
· Diskuzní fórum
· Doporučte nás
· Encyklopedie
· FAQ
· Fotogalerie
· Hledat
· Inzerce
· Kalendář akcí
· Ke stáhnutí
· Kniha návštěv
· Mapa Stránek
· Poslat článek
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Stránky webu
· Témata
· Top 10
· Uživatelé
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Web Links
· Zvědavé ankety

Deníčky Deníčky
 1.5.2010
GrenAnabella

Labradorský retrívr MUJ NEJOBLIBENEJSI PES!
kilari

Prvý krát doma
DCdent

Naše malá Enie!!
Enie
 začátek
zdenka

[ Deníčky našich pejsků ]
[ Přidat deníček ]

nakupzdomu.cz nakupzdomu.cz

Mrkni !
A nejen to ale i granulky za nej ceny !
Vše pro výcvik

Informace Informace

Chovatelské stanice 

Zkoušky a zkušební řády 

Standard

Standard obrazem

Můžu na procházku ? (počasí) 

Podmínky chovnosti 

==================

Chovní psi 

Chovné feny 

Návštevnosť Návštevnosť
TOPlist

Odkud přišli Odkud přišli
1: http://www.labrador-..
2: http://www.labrador-..
3: http://www.labrador-..
4: http://www.labrador-..
5: http://www.labrador-..
6: http://www.labrador-..
7: http://www.google.sk..
8: http://www.google.sk..
9: http://www.google.cz..
10: http://www.google.cz..

Diskuzní fórum

labrador-web :: Zobrazit téma - Skoky přes překážku
 FAQ •  Hledat  • Seznam uživatelů •  Uživatelské skupiny  • Registrace  • Osobní nastavení • Přihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv • Přihlášení
 Skoky přes překážku Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma
Přidat nové témaZaslat odpověď
Autor Zpráva
supermartin
člen týmu
člen týmu

Registrace: 18.4. 2006

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2008 11:24 am CitovatNávrat nahoru

Koukal jsem na prár videí včetně těch z IWT v rakouském Seefeldu.

Vím, že stále existují dohady a spekulace o využitelnosti WT v praxi x cirkusové umění dle zastánců "klasické loveččiny".

A zajímal by mě tedy názor dalších lidí na disciplíny založených na překonání plotu, ohrádky apod...
Osobně se mi zdá, že tímto směřuje WT opravdu od loveckého výcviku kamsi jinam ... agility apod ... prostě ke sportu, ne lovecké praxi ... a pokud se takovýchto disciplín bude dávati na WT více, a častěji .. povede to jen k výměně psů za lehké a superlehké psy umějící disciplíny, které téměř nikde nevyužijí... a pokud tak se strachem vůdce.

Nemyslím tím, že labíček nezvládne nějakou překážku ale myslím už předem na výcvik, tréning a přípravu .. kde takových překážek naskáče za měsíc desítky - během roku stovky ...
V lovecké praxi ( ač nejsem myslivec ) jsem uplatnění tedy nezažil, a aby se pes vrhal někam přes něco je spíše na škodu ... či na úraz. On takový plůtek jde prolézt, obejít. Ono většinou nad takovým plůtkem bývá i ostnatý drát ... a pohroma je na světě... a sami si k ní pejska dokonale připravíme.

Pokud se tedy všude dočítám, že ti nejzkušenější neoddělují WT od lovecké praxe .. pak tedy musím říci, že ze skoků přes překážky mám pocit, že se WT stávají sportem odcházejícím od loveččiny, od klasických terénních nerovností na umělé překážky ....

Určitě někdo písne jak to skvěle využije apod .. já si myslím, že psovi to přirozené není a sám se bojím když mi má fenka letí skokem do vody ... myslím, že už na to pár psů i doplatilo, tak proč je to učit kvůli závodům .... jen kvůli závodům ? Osobně nechci aby mi psi skákali přes lesní školky atd.. je to dobré jen na úraz ... a naučit je to nebude zřejmě problém, ale o využítí jeho pudů atd.. tu jistě nemůže být řeč ... existuje mnoho pokusů s masem za plotem a necvičeným psem ... a psem po výcviku zdolávání překážek.

Určitě Ti nejlepší a nejlehčí to zvládnou i s bažantem, na druhou stranu stále vidím psy jak běží k vůdci obloukem, protože přes křídlo bažanta apod. špatně vidí... a pokud je budeme učit skákat s bažanty - můžou se nám zranit o to lépe .... že by pes skákal se zajícem ja asi úplná hovadina ... ale můžeme oponovat .. a zase oponovat .. že je přinašeč pernaté ...

Prostě WT míří ke sportovním výkonům ? Nebo jak to je ? Já se doteď pral za to, že ne - že je to skvělá cesta k loveččině.

Nějaká videa, o kterých píšu, umístila Blanka Novotná na své stránky zde :

http://www.gal-cbr.estranky.cz/stranka/video

Doufám, že se za to na mě nebude zlobit, že to linknu.

Ale hlavně píšu - NEROZUMÍM TOMU - vysvětlete mi to prosím nač je dobré, aby pes tam kde ho nevidím překonával umělou bariéru typu oplocení, ohrada, plot ..... v Brně sousedí honitby s obytnými domy, chatovými oblastmi... když nám tam zaletěli postřelení bažanti ... bylo to na velice pěkné omlouvání, přemlouvání, zda si tam pro bažanta můžeme na zahradu... o tom, že by tam šel pes ... raději nepíšu

krejcimir
uživatel
uživatel

Registrace: 1.1. 1970

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2008 1:22 pm CitovatNávrat nahoru

Ahoj,
tak první komentářek ke skokům.
Ne všichni psi skákali, někteří prolézali a někteří kde mohli, tak obíhali. Samozřejmě skok byl tím nejelegantnějším způsobem překonání ohrady. Nevím jak byly bodováni pejsci kteří prolezli nebo oběhli.
WT na této úrovni jsou opravdu sportem. Bylo to vidět i na jiných disciplínách. Nicméně pejsek,který je schopen na této úrovni sportovat, je o nejlepší co můžete na lovu mít. Jak se říká "Těžce na cvičišti - lehce na bojišti"
K těm skokům je třeba dodat, že pejsci jsou naproto ovladatelní a skáčí na přání vůdce, který jim určuje cestu k aportu. Skok je tedy svobodnou volbou týmu pán - pes.
A ještě k té lovecké praxi, kdyby jsi lovil v takovém prostředí, jako se konal IWT, tak bude skákat Tvůj pes, tchyně i babička. Smile jinak by jsi totiž neměl šanci. Ty ohrady byly prostě všude, žádné umělé nástrahy pro IWT.
Ano WT je sport a platí asi to samé jako u brokové střelby. Ten kdo úspěšně střílí na asfaltové holuby může vždy jít s úspěchem lovit bažanty, to se ovšem nedá říci obráceně, že ....
Ještě závěrem prosím nezaměňujme skoky neovladatelného psa se způsobem překonání překážky psem, který na to má fyzicky i duševně a spolehlivě plní pokyny vůdce.
Návrat nahoru Zobrazit informace o uživateliOdeslat soukromou zprávuZobrazit uživatelovy WWW stránky
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2008 2:44 pm CitovatNávrat nahoru

krejcimir napsal(a):
Ahoj,

1.Nevím jak byly bodováni pejsci kteří prolezli nebo oběhli.
WT na této úrovni jsou opravdu sportem.

2. Ten kdo úspěšně střílí na asfaltové holuby může vždy jít s úspěchem lovit bažanty, to se ovšem nedá říci obráceně, že ....

3.Ještě závěrem prosím nezaměňujme skoky neovladatelného psa se způsobem překonání překážky psem, který na to má fyzicky i duševně a spolehlivě plní pokyny vůdce.

1. to je základ - který mě zajímá
2. tato okřídlená stále omýlaná věta je věc názoru --- myslím, že dobrej lovec ( ne funkcionář ale lovec ) také nastřílí dobře - narozdíl od sportovce ví kudy se to tlačí, kde mu to bude lítat nízko, kde má stát a co kde čekat atd... takže z toho nedělejme bůhví co... a pak pro méně zasvěcené , ti nejlepší sportovní střelci, co nejsou kamarádi ... se postaví stranou a budou rádi, že něco picnou ...
3. nezaměňuji ... prostě ho vyšleš pro padajícího bažanta a on tak jak je zvýklý půjde přes ploty ... toť vše.. jak jsem psal loví se zde u plotů ... a díky mistrnné střelbě ... to tam doletí

Ad ten sport ... dá se vybrat místo - sám to dobře víš ... a asi byla ta nejdůležitější Tvá věta, které si vážím, že padl přímo od Tebe ... protože plno lidí tvrdí nenene...

WT na této úrovni jsou opravdu sportem.

A znám tolik lidí co to stále jen spojuje s lovem a o sportu nechce slyšet ...

Ad hon , málokdy málokde najdeš místo, kde máš handling dál než 30 m ... asi toliko...

Pěkně jsme se o tom přesvědčili v NMnM " kde na ideální louce s trávou po lýtka byli vyslání psi a louka se mírně svažovala dolů .. výhodné - vůdce stojí výše .... přesto nikdo neviděl psa a už vůbec ne pes pána ... a to ani ne po 50 m " ... to byl ale ideál ... přesto si nikdo nevšim malinké vlny, která všechny psy pak schovala ..... v praxi je to kolikrát podstatně horší

Miro WT fakt moc fandím, ale prosím Tě místa, kde děláme handling na více jak 40 m máme kolem Brna zmáklý a skoro se tam všichni potkáváme, protože jinde to trénovat ani nejde .... o lese, vysoké trávě atd ani nemluvím... a v současné době zde máme z těch 6 polí, kde jsme něco ještě mohli - už jen 2 - tak na týden .. pak už tam bude i ta kukuřice a mák tak vysoké, že neuvidíme psa... na ostatních polích je obilí už do pasu a louky u nás mají trávu po prsa ... takže asi toliko ... nejsou všude Budějky ... louky s trávou nad kotníky.... a handling na 180 m apod.. tak to už tedy chce místa hledat....

Jak si psal ... je to SPORT ... ale já byl rád, že to jde dělat i v přírodě ... a přeskakování ohrádek není poslední dobou náhoda ... ale téměř jistá disciplína.

krejcimir
uživatel
uživatel

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2008 5:17 pm CitovatNávrat nahoru

Ahoj,
ad 1 - Ano, u WT se chce po psech aby skákali - jinak nemůžeš pomyslet na vítězství - Je to Sport

ad 2 - Měl jsem tu čest se osobně setkat a vidět na vlastní oči našeho reprezentanta v brokové střelbě na asfaltové holuby (bude i v Pekingu) a tomu je úplně jedno kudy se to tlačí, jak to letí a kde má stát, on to prostě trefí. Porovnání je naprosto logické - asfaltový holub je menší a mnohem rychlejší. Sportovní střelci co nejsou kamarádi .... nevím co jsi tím chtěl říct

ad3 - nevím proč jsi v tomto okamžiku naprosto rezignoval na handling, on se přece používá i v případě, když chceš psa poslat jinou cestou než kterou by běžel sám. On totiž nepůjde tak jak je zvyklý, on půjde tak jak chce vůdce. On je zvyklý chodit dle povelu vůdce.

Ad hon, málokdy a málokde najdu místo kde mám handling blíž než 30m
Jsem velice skeptický k používání handlingu na vzdálenost kratší než 30m -samo dá se to, ale účel handlingu je přece úplně jinde. Kdyby se lovilo pouze na 30m tak handling nikdo nevymyslí Smile a ani nepotřebuje.. asi toliko ..

Když pán nevidí psa, tak pes opravdu nevidí pána, to je zákon optiky a proti tomu se fakt nedá nic dělat natož používat handling

Nevím o jakém Brně mluvíš, ale to Brno na Jižní Moravě, které znám já se mi jeví jako místo, kde se určitě může cvičit blind i na delší vzdálenost než je 30 nebo 50m
Návrat nahoru Zobrazit informace o uživateliOdeslat soukromou zprávuZobrazit uživatelovy WWW stránky
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: út červen 10, 2008 11:54 pm CitovatNávrat nahoru

Pošlu Ti PM - vidím, že jsme zcela jinde než k tématu...

Petra
nováček
nováček

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2008 1:26 pm CitovatNávrat nahoru

Přeskakování plotů je na working testech této úrovně běžné, navíc v Seefeldu byly ty ohrady opravdu všude, takže pokud by se tam konal hon, mohla bych buď posílat psa, který je schopen takovou překážku skočit, nebo věčně přelézat sem a tam a sbírat si bažanty sama. Je to každého věc, na jakou úroveň se chce se svým psem dostat. Někomu stačí osm tříd, jiný chce vysokou školu. Oba se v životě nějak protlučou, tak v čem je rozdíl, ne? Nad třicetimetrovým handlingem asi nikdo žasnout nebude, na vrcholných WT je vidět, co lze také se psem dokázat. Je to požitek, nádhera, určitě nelituji té cesty.
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2008 4:26 pm CitovatNávrat nahoru

Petro a už to Bailie učíš ?

Mě přijde divné vůbec začít a opravdu to těžce zvažuji ... nepořizoval jsem si trialáka ani nic podobného a kdybych to vyprávěl třeba MVDr. ....., kterej má své výhrady už jen k aportům ( a je to opravdu kapacita, kterou znají téměř všichni s retrívry ) ... tak nevím jestli by mě viděl jako normálního ... už slyším ty dotazy :

A vy to potřebujete ? Ten pes to potřebuje ? Tak proč to chcete dělat ? To už fakt musí i lovečtí psi ?

Přece jen nemáme bordedky .... a když si vzpomenu na jednu epizodu s nožkou u Tobě známé fenky ... nevím zda tato disciplína stojí vůbec za to ...

V tom případku, jak píšeš mi vzhledem k možnostem mých těžších pejsků budou stačit jen 4 třídy základky a vysokou školu nechám liniím pro které se ještě trošku natáhnou markingy a zvednou překážky...

Jsem se kdysi asi pořádně nepodíval co se bude od pejsků očekávat, nicméně pejsky kvůli tomu nevyměním, mi přijde jednodušší a hlavně zdravější dělat to, proč je tady řada chovatelů chová...

Vám co budete zdolávat překážky držím palce k VŚ...

PS : on to takovej zázrak nebude skočit někde překážku , tady na Zetoru to skáče kde jaká čuba na Agillity během prvního týdne a klidně na vyslání přes celej plac ( a to je fakt plácek ), stačí dát za překážku tenisák a příště nic ... dobrmanka mi to také dělala ... ty "nízké" skokem , ty nad dva metry šplhem .... ve zvládnutí nevidím problém ... vidím jen problém v počtu opakování .... to byla dobrmanka ( přeci jen jiná figura a váha k výšce ) ..... a dožila se krásného věku ve zdraví.

Petra
nováček
nováček

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2008 9:49 pm CitovatNávrat nahoru

Bailie to samozřejmě neučím, je to krátkonohá zavalitá výstavanda a měla by problém i s poloviční výškou. Miluju příměry, takže to vysvětlím takhle: Když si budu kupovat koně na vyjížďky po okolí, pořídím si klidného teplokrevníka. Skákat s ním budu svých osmdesát centimetrů a budu spokojená. Určitě se nebudu dožadovat snížení překážek Velké pardubické aspoň o metr s argumentem, že tohle můj kůň nepřeskočí. Na Pardubickou se ale ráda pojedu podívat. Pokud dojdu k závěru, že mým snem je vyhrát Pardubickou, pořídím si špičkového dostihového plnokrevníka. Nedá se říct, že jeden je lepší než druhý, na pohodové vyjížďky je určitě lepší ten rozvážný teplokrevník.
To, co dělám s Bailinkou odpovídá těm osmdesáti centimetrům pro radost, nemá cenu nalhávat si, že je to něco víc. Celý problém je v tom, že současný výstavní labrador je na práci moc těžký. Na IWT nebyl ani jediný. Skoky určitě nejsou hlavní dovedností špičkového workingového psa, tou je především perfektní ovladatelnost. Ono poslat psa pro blind přes metr dvacet vysokou ohradu, když je od tebe sto padesát metrů daleko, není až taková brnkačka, jak píšeš. Pokud má vyhrát ten nejlepší, musí být laťka tak vysoko, aby to zvládli jen někteří. Požadavky prostě musí odpovídat schopnostem psů, jinak to dopadne jako naše trialy, kde o vítězi rozhodují často takové malicharnosti, jako jak elegantně s kusem usedne.
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2008 10:05 pm CitovatNávrat nahoru

Jak jste to říkali vždycky ? Příroda hraje ? Jasný ... ale toto je využívání umělých překážek ...

Ok , spadlé stromy - no problém ... padlý strom vysoký metr a půl to musí být macek Smile .... ale maliní ti asi pes skákat nebude, nebo je to pro praxi fakt blbost ... aby ti do toho ještě skočil .... nikdy nevíš jak je hluboké ... a co ho jednou naučíš... ale ty ploty to je prostě něco co vynalezlo pár lidí pro zpestření ... jak porazit ostatní ... a tak se to budou muset zase všichni učit ....

Není to podobné Hlášení na barvě ? Pár lidí to vychytá kvůli koeficientu i když si vlastně hlásiče ani z retrívra nepřejí dělat ... no a tady uděláme skokany ..

A tady máš čítankový odkaz na to jak naučit pejska chodit přes ploty ... ne snad protože by to v praxi užil, ale protože se s tím na WT počítá .
. -

http://www.youtube.com/watch?v=_xP29Q90c5k&feature=related

vypadá to pěkně - ano určitě pěkně - naučíš to kolii, bordetku i dobrmana ... všem se to bude hodit ale více než retrívrovi - na soutěže - agillity, obranu či pro práci s dobytkem .. je to jistě třeba ...

(většinou tam kde jsou ohrazené pastviny bažantů moc nestřelíš, náhodou prodávám ohradníky a můžu říci, že dnes už v ČR pořizují fakt jiné ... liší se například el. napětím - vyjde to podstatně levněji než ty ze dřeva ... drát je levnější - má to pro pejska jednu nevýhodu - není to vidět - dobytek ví kde to je tak k tomu neleze)

Zbývá tedy jen vyměniti pejska ... to my ale nechceme ... ty skoky nám fakt nestojí za to...

Mimochodem - to nejsou hádky - to je diskuze - jsem rád za názory jiných ... necítím to jako dohady ... někdo chce aby byl pes připraven, kdyby potkal starou ohradu v honitbě .... nechápu to ale respektuji to.... píšu svůj ( jistě subjektivní ) názor, že ho mají ostatní jiní s tím fakt počítám ...

Někomu se to zase na druhou stranu třeba zalíbí - a zvedne laťku . já vím že i poměrně mohutní vlčáci dělají skok šplhem přes 220 cm - to se ale dělá na rovince cvičáku s nízkou travičkou ... bez toho, že by pes nejdříve pelášil 120 m - právě kvůli jeho bezpečnosti - a navíc je tam jasný cíl ... při obraně zadržení pachatele zdrhajícího přes plot... v záchranařině zdolávání sutin a rozbitých poschodí domů... na jejich sportu se mi líbí, že um z něj využijí při plnění svých úkolů téměř vždy.

Někomu se to třeba časem líbit nebude tak to vypustí ... snad dříve, než budume chodit na cvičáky na překážky, abychom pak uspěli...

supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2008 10:12 pm CitovatNávrat nahoru

Ano Petro ve všem s Tebou souhlasím ...

Jen je mi z toho smutno, že to přestává být pro retrívry .... a začíná být sport pouze pro špičkové trialáky , čili nás se ten vrchol tak nějak přestává týkat, aniž bychom začali ...

příměrem : nebudeme se přeci hlásit na Pardubickou s poníkem ...

PS : já už se bál, že z toho byl někdo tak unešen, že s tím chce začít s "výstavním" (nenávidím ten výraz, kterým se častují krásní pejsci ) labradorem, poté co vidím jak se nechávají show linie hubnout ( nedostatkem žrádla - tedy nejen nedostatkem tuků ale všeho co prostě pes potřebuje ) aby se přiblížili trialům se už nějak prostě bojím ...

No snad lidé zůstanou na zemi a show tam nechají také...

Petra
nováček
nováček

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 8:21 am CitovatNávrat nahoru

supermartin napsal(a):
Ano Petro ve všem s Tebou souhlasím ...

Jen je mi z toho smutno, že to přestává být pro retrívry .... a začíná být sport pouze pro špičkové trialáky , čili nás se ten vrchol tak nějak přestává týkat, aniž bychom začali ...

Ale kdepak, workingy jsou sportem pro všechny, proto jsou čtyři třídy. IWT je mistrovství Evropy, tam se dostanou opravdu jen ti nejlepší z nejlepších a tomu odpovídají i disciplíny. Že tam byli jen trialáci? Na tom nevidím nic špatného. U trialáků se po generace dělá chovatelská selekce na výkon, zatímco u show linií na exteriér - to se prostě musí někde projevit. S výstavákem budu těžko vítězit na IWT, stejně jako se trialák patrně nedostane BOBa na Crufts. S trialákem budu mít na výstavě velkou radost se známkou VD, stejně jako mám s výstavákem na WT L. Je to jen otázka míry - kam až se chci se svým pejskem dostat a na čeho je on schopen dosáhnout. Pokud je stropem mého pejska L a já ho na tu úroveň dostanu, je to super a v pořádku. Pokud je jeho stropem S a já ho dostanu s odřenýma ušima na M, není to žádná velká sláva. Někdo má velkou radost z třetí ceny na vodkách, jiný je nespokojený s ResCACIT, protože měl políčeno na CACITa.
Pokud jde o skoky, musím říct, že to udělalo velký dojem a byla to fakt nádhera. O klouby lehoučkých trialáků myslím není třeba mít obavy. V našich L se ti nic takového neobjeví, myslím ani v zahraničí. Je to ta třešnička na dortu, aby ti nejlepší museli ukázat, co v nich je, prostě další terénní překážka. Máš pravdu, je to jako s tím hlásičem na MSR. Potřebuje ho ten, kdo chce vyhrát, v praxi se bez toho obejdeš. Mimochodem, lovecké zkoušky se u retrívrů beztak zvrhly na soutěže. Těžko by někdo hlásil psa na desáté vodní práce, pokud by mu šlo jen o loveckou upotřebitelnost.
Fresh
přispěvatel
přispěvatel

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 9:19 am CitovatNávrat nahoru

Mimochodem neni pravda, ze na IWT 2008 byli jen sami trialaci, minimalne jeden show pejsek tam byl - fenka GR a udelala excelentni vysledek - 165 bodu!!!

Video, na ktere tady Martin dal odkaz, je shodou okolnosti z Tyrolean Cupu (videl jsem cele DVD), ktery se kona kazdorocne na stejnem miste jako letosni IWT. Takze se neni co divit, ze zrovna tam jde pes pres prekazku v podobe dreveneho plotu. A zrovna v tomhle pripade jde o tridu S a fenka na videu tehdy vyhrala.

Myslim si, ze rozhodci nejsou zadni blbci a nedelaji z WT cirkusove predstaveni. Do disciplin davaji prevazne to, s cim se v praxi setkavaji - v Anglii je na kazdem rohu zidka jako zbytek byvalych opevneni a psi tam pres to musi skakat dnes a denne - a kdyz maji prostredi, kde je to "plot na plotu" jako v Tyrolsku, tak jim proste ani nic jineho nezbyva.

A samozrejme, ze do WT S nedaji marking na 50m po rovne louce - WT S je vrcholovy sportovni vykon a podle toho ta soutez vypada.

Myslim, ze hlavne bychom si nemeli plest metodicky vycvik s dummy, po kterem muze nasledovat prechod na zver (anebo taky nemusi), a WT - coz jsou testy, soutez s dummy.

Kdyz to shrnu, do urovne WT M se pes nauci vse, co muze potrebovat, WT S (schwer, super) je trida, kde uz se jen prodluzuji vzdalenosti, pridavaji rusive prvky, kde uz se pracuje na, nekdy i za hranici moznosti.

A primer? Kdyz jsem drive aktivne sportoval ja (lyze, florbal, sachy), tak jsem se dostal na Mistrovstvi Moravy nebo do II. ligy, ale Mistrovstvi CR nebo I. liga, nerku-li MS, to uz je jen pro vyvolene, pro spicku, ktera ma opravdu talent, vyjimecne predpoklady a k tomu spickoveho trenera. Vsichni to vime, vsichni to chapeme, tak proc by to melo byt jinak u psu?

Martin
Návrat nahoru Zobrazit informace o uživateliOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit uživatelovy WWW stránkyICQ
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 10:24 am CitovatNávrat nahoru

Tak nejuspokojivější odpověď jsem dostal asi od Freshe..

Ale přiznám se, že se mi kdysi moc líbilo, že jsem viděl disciplíny postavnené tak, že může vyhrát i pes z klasické linie ....

Prostě kde může rychlost trialáků překonat svými zkušenostmi z loveččiny ..

Na IWT se mi zdá, že je prostě pár disciplín postaveno tak, že se nemusím bez trialáka ani hlásit ....

Pro Petru :

Ad zkoušky :

Určitě svým způsobem dobře, že se z nich stávají soutěže - kvalita se zvýší - a je to jen důkazem toho, že je o loveččinu zájem - přestože to není zadarmo a lidi už to nepotřebují - stejně si tam zajedou.... těm co tam přijedou jen splnit tam stejně vadit nebudou a ti co si jedou zasoutěžit si to užijí .... obsazenost zkoušek mluví za vše Very Happy

Petra
nováček
nováček

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 10:40 am CitovatNávrat nahoru

supermartin napsal(a):

Určitě svým způsobem dobře, že se z nich stávají soutěže - kvalita se zvýší - a je to jen důkazem toho, že je o loveččinu zájem - přestože to není zadarmo a lidi už to nepotřebují - stejně si tam zajedou.... těm co tam přijedou jen splnit tam stejně vadit nebudou a ti co si jedou zasoutěžit si to užijí .... obsazenost zkoušek mluví za vše Very Happy

Má to jen jeden háček - kvůli každé lovecké zkoušce se musí zabít několik bažantů, králíků, kachen.., jejichž otahané mrtvolky pak skončí v popelnici, v lepším případě na hromadě pro prasata-jen pro naši zábavu. Proto si nejsem jistá, jestli je to opravdu dobře.
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 12:11 pm CitovatNávrat nahoru

Petra napsal(a):

Má to jen jeden háček - kvůli každé lovecké zkoušce se musí zabít několik bažantů, králíků, kachen.., jejichž otahané mrtvolky pak skončí v popelnici, v lepším případě na hromadě pro prasata-jen pro naši zábavu. Proto si nejsem jistá, jestli je to opravdu dobře.

To mě fakt mrzí, ale s tím nic nenadělám ... naprostý souhlas .... ale takových případů Ti uvedu stovky a podílíme se na nich denně ... nesouvisí však s daným tématem - tady budiž útěchou, že ti bažanti a králíci se neslovili v přírodě ale většinou v bažantnicích ... byly pro smrt vypěstovány .. někdo ho sní kousek - zbytek vyhodí , jiný s ním zacvičí .. je to nehumánní ale jinak to asi nejde.. jinak by se to dělalo jinak .... bažanti si aspoň užijí trošičku volnosti .. to jiní opeření přátelé neopustí klec ... a také je jíme ...

Oblíbené : příměr ...na Parudbické si zlámou koně nohy ... budeme je chránit ... zakážeme dostihy ... a nikdo nebude dostihové koně chovat - to jim pomůžeme.
Nebudeme zabíjet kapry ... tak je nikdo nebude pěstovat ... atd .. to stejné s bažantnicemi ... není to ZOO je to chov na maso

Fresh
přispěvatel
přispěvatel

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2008 12:57 pm CitovatNávrat nahoru

Ja si proste myslim, ze prekazky jsou normalni soucasti vycviku, nikdo si je jen tak nevymyslel pro svou potechu, ale vychazeji z potreb, ktere lidi v praxi meli. To, ze zrovna u nas nekde ploty nebo zidky nemame, nas prece neopravnuje k vyjadrenim, ze si to nekdo vymyslel jen jako nejaky trik a zpestreni (odhledneme od WT S, ktere nekterym z nas obcas muzou trosku tak pripadat).

Kdyz se podivam na sluzebni vycvik, tak to, ze psa naucim skakat pres Acko nebo nejakou prekazku, nebo vylezt zebriku, tak to prece neznamena, ze mi pak bude skakat pres kazdy plot nebo lezt na zebrik u detske prolizacky, protoze jsem ho to naucil. Ten pes by mel totiz chodit podle povelu, ne tak, jak si chce on sam.

Zcela zasadni by u vycviku obecne (at uz se bavime o vycviku se zveri ci s dummy) mela byt poslusnost a ovladatelnost. Z toho vychazi vse ostatni.

Martin

Naposledy upravil Fresh dne čt červen 12, 2008 10:16 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru Zobrazit informace o uživateliOdeslat soukromou zprávuOdeslat e-mailZobrazit uživatelovy WWW stránkyICQ
Lauronka

PříspěvekZaslal: čt červen 19, 2008 11:21 am CitovatNávrat nahoru

Fresh napsal(a):
Mimochodem neni pravda, ze na IWT 2008 byli jen sami trialaci, minimalne jeden show pejsek tam byl - fenka GR a udelala excelentni vysledek - 165 bodu!!!
Citam to tu so zaujatim...a tak len poznamocka...aj ked tam boli prevazne LR, boli aj dvaja flatici (myslim, ze ani jeden nebol cisty trialak). A flatik v Danskom tyme ma 8 rokov, myslim, ze v takom veku jeho vykon je skvely -168bodov.
Návrat nahoru Zobrazit informace o uživateliOdeslat soukromou zprávuZobrazit uživatelovy WWW stránkyICQ
Fresh
přispěvatel
přispěvatel

PříspěvekZaslal: čt červen 19, 2008 1:02 pm CitovatNávrat nahoru

Ja ani nevim, jestli u FCR neco jako cista pracovni linie existuje. U LR a GR ano, tam je to jasny. U CBR si nejsem uplne jisty, ale videl jsem lehci psy z USA (snad pracovni linie), u CCR o tom nevim (jen vim, ze se s nimi hodne pracuje v Australii a na Novem Zelande, ale nevim, jestli se tomu da rict pracovni linie), a u FCR a NSDTR netusim vubec.

Co jsem videl, tak spickovi psi jsou prave v rozmezi 4, 5 az 7 let. Takze v 8 bude lehce za zenitem, ale nabuseny zkusenostma. Kazdopadne vysledek skvely

Jinak v severskych zemich se se psy myslim hodne pracuje, maji tam dlouhe roky work i half-work linie, takze se od nich daji cekat vyborne vysledky Exclamation
supermartin
člen týmu
člen týmu

PříspěvekZaslal: pá červen 20, 2008 6:44 pm CitovatNávrat nahoru

Také nevím jak je to u FCR ... tam mi to připadá, že co se týče fyzické konstituce se snad ani dělit na pracovní linie a ostatní ani nemusí.... jsou lehcí, rychlí, temperamentní ... ale nevím ... možná někde mrknouti na netu ....

Zobrazit příspěvky z předchozích:      
Přidat nové témaZaslat odpověď

Přejít na:   

Zobrazit následující téma
Zobrazit předchozí téma