Zvěř se dá koupit na zkouškách (vodní práce, podzimky.....). Spárky mi tahá Baňulák pravidelně z lesa i polí, kolikrát si na procházce nese i celou srnčí nohu a je strašně šťastnej. Já ho samozřejmě moc chválím, ale jaksi se mi nechce mu jí odebrat . V zimě, když jsem nosila rukavice, to bylo v poho, ale teď v těch vedrech to už pěkně "voní" a lepí . Můžeš zkusit i nějakého myslivce a nebo pak je ještě možnost, že by Enča nějakého zajocha chytila a zamordovala .
Registrace: 5.2. 2006
Zaslal:
st červen 28, 2006 2:28 pm
No tak to doufám nehrozí, stejně ji od zajíců odvolávám.. my jsme sice v lese a na poli témeř kařdý den, ale spárky ještě nenašla. Poprvé je viděla na zkouškách ..a hned přinesla
lahko ako lahko, pre niekoho to problem nie je (polovnici).. ja som zohnala bazantov, ale tento rok som vyuzivala vsetky mozne treningy organizovane klubom na to, aby sme sa dostali k prinasaniu zveri.. prvykrat mala bazanta v hube len tak na skusku v novembri 07, v aprili 08 prvykrat kacicku a zajaca, potom v maji a juni na klubovych dnoch prinasala bazanta 2x a raz sme mali samostatny trening so zverou na dovolenke.. medzitym sme trenovali s dummykmi a teraz 30.8.08 sme uspesne urobili Jesenne skusky v 1. cene.
_________________ Gipsy Nisus *6.6.2005
---------------------------------------------------------------
Ktokolvek si moze mysliet, ze si nikto - tvoj pes vie, ze si stredobodom vesmiru. (Pam Brown)
tak to vam gratulujeme....nas Bady mal zajaca a bazanta prvy krat v papuli na skuskach:) a teraz ideme tiez na vycvikovy den, tak tam bude mať tiež...neviem, ako by sme zohnali tu u nas nejaku zver. Ale počula som, že sa daju kupit aj zmrazene bažanty
_________________ OČO ZVIERAŤA MAJÚ SCHOPNOSŤ HOVORIŤ TÝM NAJKRÁSNEJŠÍM JAZYKOM NA SVETE !
idete na vycvikovy den? to asi do Gynova, ze? tak sa tam pravdepodobne stretneme
potom na vycvikovom dni sa opytaj priamo kosicanov odkial by sa dali zohnat bazanty..
Ktokolvek si moze mysliet, ze si nikto - tvoj pes vie, ze si stredobodom vesmiru. (Pam Brown)
Dostanete se někdy do situace, že budete se svým psem intenzivně lovit ??? Myslým si tak dvakrát v týdnu. Pokud ne, nevidím důvod schánět zvěř jen pro to aby pes absolvoval zkoušky, když se v praxi stejně neprojeví.
Na co je mi pes se zkouškama, který viděl bažanta naposledy předloni na zkouškách.
Stejně spolu spíme a máme se rádi a zajíce nepotřebujeme. Stačí WT.
Tomas: no bazanta by sme chceli zohnat aspon niekedy (raz za čas), aby sme trenovali so zverou na skusky... a to co si napisal, ze naco budes mat doma psa so skuskami ked mal bazanta naposledy neviem kedy, tak tejto vete nechapem...
_________________ OČO ZVIERAŤA MAJÚ SCHOPNOSŤ HOVORIŤ TÝM NAJKRÁSNEJŠÍM JAZYKOM NA SVETE !
Proč shánět zvěř ? Vidím to jednoduše :
Jsem ochoten dělat pro svého psa vše, co ho baví, nějaké psy baví dogtreking, jiné obrana, někoho tahání saní ... naši psi byli vyšlechtěni jako lovecké plemeno a pokud vytáhnu bažanta či zajíce je to pro ně zcela něco jiného, než dummy ... kdo neviděl neuvěří ....
Nedostanu se dvakrát týdně na lov stejně tak jako drtivá většina lovců a myslivců neloví dvakrát týdně ...
Zrovna tak by se dalo ptát nač a proč trénovat WT, když nepůjdu 2x týdně na závody ....
Myslím, že děláme vše pro své psy ... a pokud někdo nedělá s labíkem obranu, tak je mi vcelku jedno, co s ním dělá, jen když to oba dva baví.... doteď jsem dal hodně loveččině, začínal jsem s WT a budu se k nim zase vracet, nezatracuji ani jedno ani druhé ... ale důležité je, že si vezmu z obou to co je pro mne důležité a mé pejsky baví .... WT můžu dát ve 2 ráno za barákem .. obrovská výhoda, ale když vidím v jakém jsou "tranzu" Joy i Peny když letí do vody místo dummy kachna .... s jakým nadšením hledá v rákosí 5 kachnu a s jakým nadšením 5 dummy ... musím říci to. co manželka ( která ty mrtvoly nesnáší ) - musíme jim tu zvěř dopřát, můžou se po ní zbláznit !!
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
Souhlasím s Martinem ve všem. Zvěř se v době lovů dá sehnat bez problému. Včera jsem byl na kachnách se psem, dnes s čubou. U nás je zvykem "fasovat" na psa tři kusy a pokud chci víc je možné si koupit za 50,-Kč pár. Tohle nesouvisí s tématem ale. Co jsem dnes ještě viděl: Pes, který nemá základ výcviku WT je v praxi celkem na nic (snad jsem se nikoho nedotkl ) Viděl jsem hodně psů, jakoby na procházce, někdo se přišel jen vykoupat ale i pár pěkných výkonů od ohařů. Nás s retrievery bylo pár... ale nejtěžší aporty byly pro nás.
Chodím se psi lovit, ale v dnešní době jako nadprodukt. Sportuju s nimi a cvičím WT, kde nejsem na ničem závislý a věřte, nebo ne, že nás to všechny BAVÍ !!!
Registrace: 18.4. 2006
Zaslal:
po září 08, 2008 5:14 pm
Ještě mě napadlo k tématu proč shánět zvěř přidat k tomu co píšu výše toto videíčko .... snad mi dáte za pravdu, že to naši psici baví ... a to mi jako důvod úplně stačí
joj, akokeby som videla moju bestiu v bledom vydani + este radsej ako vlecku pernatej ma vlecku srstnatej zveri. to bola asi laska na prvy pohlad, bo zajaca len co prvykrat onuchala, vzapati dohladala, priniesla, predsadla (!), co mi dovtedy s dummykmi nechcela robit, takisto hned v ten den krasne na prvykrat vypracovala stopu, priniesla.. proste zajacikov miluje
Jsi ne vedle ale jinde... My cvičíme stylem aby pes¨přinesl to to chce pán a ne co vidí dřív, nebo co se mu líbí. OVLADATELNOST. !!!
Pokud mi v praxi padne totálně mrtvá kachna pod nohy, nebudu pouštět psa a dojdu si pro ni sám.. Ale až bude v půlce rybníku a pes ji neviděl to je jinde a pejsek se tro musí naučit.
Vím jak se to dělá, ale jen tak někomu to nedávám,
Přeji hodně radosti s pejskama R.A
A co miluje, nebo ne to je jedno. Prostě přinese, je to přinašeč.
Tomas, co keby si sa trosku krotil a prestal odsudzovat ludi co nepoznas a ich pracu so psami?
Neviem odkial beries pocit, ze mi pes kacku zo stredu jazera nedohlada, ze nema handling (alebo Martinov pes)? My sme sa tu predsa nebavili o tom, ze pernatu nedohlada, alebo ze ju nechce priniest, ale o tom, ze co ma radsej.
Tvoje prianie vela radosti so psami uz stratilo na uprimnosti tym, ze hocico tu hocikto napise a nerobi WT, obrbles, odsudis, podupes..
Registrace: 18.4. 2006
Zaslal:
st září 10, 2008 11:28 am
Tomas napsal(a):
Jsi ne vedle ale jinde... My cvičíme stylem aby pes¨přinesl to to chce pán a ne co vidí dřív, nebo co se mu líbí. OVLADATELNOST. !!!
Pokud mi v praxi padne totálně mrtvá kachna pod nohy, nebudu pouštět psa a dojdu si pro ni sám.. Ale až bude v půlce rybníku a pes ji neviděl to je jinde a pejsek se tro musí naučit.
Vím jak se to dělá, ale jen tak někomu to nedávám,
Přeji hodně radosti s pejskama R.A
A co miluje, nebo ne to je jedno. Prostě přinese, je to přinašeč.
Moc nechápu jak to patří do tématu : Kde berete zvěř .....
Vše má své kouzlo .. když to pes umí .... já bych nebagatelizoval, že všichni psi co dělají se zvěří nemají ovladatelnost, tak jako bych netvrdil, že všichni psi co nosí dummíky donesou kachnu kterou chci ...
Jedinou cestou k úspěchu je to pejska naučit a pak s nim procvičit ....
Takže si dovolím větu :
BEZ ZVĚŘE NENAUČÍM PSA POŘÁDNÝM KLIDŮM, PŘINÁŠENÍ ANI OVLADATELNOSTI
A pokud to chce někdo tvrdit ať mi to ukáže na pejskovi, který se zvěří nikdy necvičil, jak donese tu kachnu, kterou chci ... když jiná bude před ním zdrhat raněná do rákosí ... jak jeho pejsek poběží pro bažanta na konec louky, když cestou potká křídlované ...
Určitě mi dá za pravdu každý, kdo se zvěří dělá , že je rozdíl ŹIVÁ ZVĚŘ, TEPLÁ ZVĚŘ, STUDENÁ ZVĚŘ ... o rozdílu oproti DUMMY se snad nemusím zmiňovat ...
Vše je třeba procvičit a je to o zkušenostech pejska ... které jinak nezíská, než praktickým výcvikem ... tudiž SE ZVĚŘÍ, nejlépe nejdříve studenou, pak i živou ...
Ad přínášení ... správnou techniku úchopu zvěře bez zvěře jistě pejsek nenatrénuje , o tom, že pejsek který nosí 100 % dummíka ti kachnu vůbec nemusí donést jistě sám víš, a na zkouškách to bylo již také kdesi k zahlédnutí ... a to byla jen studená kachna ... natož teplá, či křídlovaná ...
Takže bych to shrnul na to, že WT jsou velice správnou cestou k úspěchu a ovladatelnosti ... ale bez výcviku se zvěří máš psa, který může vyhrát WT, ale na honu či na FT může být k ničemu .... zkušenosti z honu ničím nenahradíš ... Tvůj pes s s dummíkem nenaučí , že střelená kachna se potopí a pod vodou frčí k nejbližšímu rákosí ... zatímco ostřílenej mazák plave hned k nejbližšímu břehu, když vidí jak se kachna potápí ...
Vše chce svoje a někomu tak zkušenému jako jsi ty Tomáši, to říkat nemusím ........
Klidy před zvěří a před dummíkem ... to je jako srovnávat ČB s Tokiem ... i když se možná najdou psi, kterým je to fuk, ale ti správní temperamenti, určitě budou nažhavenější na zvěř ...
Příkladů v čem je práce jiná je milion a nenechám si vysvětlovat, že stačí vyměnit dummy za kachnu ...
Jedním z mnoha příkladů je práce v rákosí .... kde je ti ovladatelnost na pytel ... zatímco zkušenosti Tvého pejska se živou či křídlovanou zvěří budeš potřebovat ... plno dalších příkladů znáš sám.
Ve zdejších bažantnicích při práci psa vidíš až s kusem max 15 metrů před sebou - o handlingu zde nemůže být vůbec řeč - jediným povelem je HLEDEJ, nebo APORT ... vybírat si bažanta nemůžeš, když ho ani sám nevidíš a koukáš odkud všude to pes nosí ... a Tvůj pes tam bude také mnohem více potřebovat samostatnost a zkušenost se zvěří, než perfektní ovladatelnost vůdcem, kterého nevidí..
Na těch pár FT, co jsem se byl kouknout se rozhodčí pěkně zapotili, aby mohli FT připravit vůbec tak, aby nějakou ovladatelnost psa vůdce prokázal, těžce hledali místa, kde vůdce psa opravdu vede ... a plno psů nemohli ani posoudit jako neovladatelných, protože cestou pro kus vůbec vůdce neviděli... takže nakonec stačilo vydat se jen správným směrem ... o výběru kusu nemohla být nikde ani řeč ... pokud leželi blízko sebe ... nebyly ani vidět ...
Už asi proto se v Anglii i Americe nepřipravují psi jen cestou WT ale i výcvikem se zvěří ( hlavně to vůbec nerozlišují a neoddělují ) ... a to světe div se od malička .... myslím, že ti nejslavnější vůdci ( a lovci zároveň ) mají také své zkušenosti a dobře ví, jak si psa připravit pro loveckou praxi a to, že střídají dummy se zvěří již štěňátku má jistě své opodstatnění .... v dospělém věku psa si také vyberou kachnu kterou chtějí přinést ....
_________________ Zlatíčka Peny a Joy
nice-friend.cz
Jasná věc !!! Samo s tebou souhlasím. Ale vše musí musí mít nějaký systém a postup. Nemůžu na vysokou školu z pátý třídy. Nebo možná ano ale nedopadne to. WT CHÁPEME JAKO PŘÍPRAVU NA PRAXI a zkoušky tomu předcházející. Sám víš, že na mém tréniku líčím situace, kdy si pes musí poradit sám. Dohledávky kdekoli a jiné dle terénu les, louka, maliny ...
Kdybych necvičil tak jak to děláme, netleskali by Jenymu zahraniční střelci na Kanopišti a věř, že mě to zahřálo na srdíčku víc než titul. A pochvala od bažantníka, kterýmu projeli pod rukou stovky psů. Ale je to celkem jedno. Každý má na věc svůj názor, který je určitě nejlepší.
Jdeme zase lovit So, Ne, Út a dál nevím. Ale s pejskem vedeným výcvikem WT je to pro mě opravdu požitek.
Zobrazit následující téma Zobrazit předchozí téma Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.